樂古Nakuz

標題: Real Madrid﹏銀河艦隊-佩雷斯再任主席 [打印本頁]

作者: choykamwing    時間: 7-6-2009 13:14
標題: Real Madrid﹏銀河艦隊-佩雷斯再任主席

皇家馬德里(Real Madrid)  Real Madrid Club de Footbol
成立年份     1902年
主場   班拿貝球場 El Estadio Santiago Bernabeu(1947年建成)

(主場容量 80354人)
官方網站:http://www.realmadrid.es

榮譽主席 : 迪史提芬奴  Di Stefano

教練:柏歷堅尼(Manuel Pellegrini)

主席 : 佩雷斯(Florentino Prez )

主席顧問 : 施丹 (Zinedine Zidane)
電話   :    (0034) 91 398 4300

歷史紀錄
奪得聯賽冠軍最多會長        聖地亞哥巴拿貝(Santiago Bernabeu)在任32年(1943-1975年) 羸16次聯賽
奪得聯賽冠軍最多領隊        文奴斯(Miguel Munoz)在任13年半(1960-1974年)羸9次聯賽
奪得聯賽冠軍最多球員        真圖(Francisco Gento) 在效力18年(1953-1961年) 羸12次聯賽
一季聯賽最多入球球員        山齊士(Hugo Sanchez) 1989-1990年球季入了38球
主場保持不敗最長時間        1956-1957年球季第23週至1964-65年球季第25週(8年零18日)
主場保持不敗場數        121場
全季主場保持不敗        1959-1960年球季, 1962-1963年球季, 1985-1986年球季
全季保持不敗        1931-1932年球季
最高聯賽入球        107球-1989-1990球季
球會上陣次數最多球員     山齊斯(Manuel Sanchis) 1983-2001年, 708場
所有賽事最多入球球員     魯爾-1995至今 316球
(聯賽223球,歐洲聯賽冠軍杯64球,國王杯18球,歐洲超級杯1球,西班牙超級杯7球,豐田杯1球,世界冠軍球會杯2球)
聯賽最大勝仗        11:1 (1960年2月7 日對艾治)
盃賽最大勝仗        11:1 (1943年6月13日西班牙盃對巴塞羅拿)

作者: choykamwing    時間: 7-6-2009 13:16

以往成績
西班牙甲組聯賽冠軍        31次 (1932、33、54、55、57、58、61、62、63、64、65、67、68、69、72、75、76、78、79、80、86、87、88、89、90、95、97、2001、2003、2007、2008)
西班牙國王杯冠軍        17次 (1905、06、07、08、17、34、36、46、47、62、70、74、75、80、82、89、93)
歐洲聯賽冠軍盃冠軍        9次(1956、57、58、59、60、66、98、2000、2002)
歐洲超霸盃冠軍        1次(2002)
歐洲足協盃冠軍        2次(1985、86)
西班牙聯賽盃冠軍        1次(1985)
西班牙超霸盃        8次(1988、89、90、93、97、01、03、08)
洲際杯賽冠軍        3次(1960,1998,2002)
拉丁杯冠軍           2次(1955,57)

球員名單
門 將

1           西班牙         卡斯拿斯(Iker Casillas)

25         波蘭             杜迪克 (Jerzy Dudek)
後 衛                  

3          葡萄牙         柏比 (Kleper Laveran Lima Ferreira)

4          西班牙         沙治奧拉莫斯(Sergio Ramos)  

12        巴西             馬些路 (Marcelo)

18        西班牙         艾比奧爾 (Raul Albiol Tottajada)

21        德國             梅斯達 (Christoph Metzelder)                     

-           西班牙        艾比路亞 (Alvaro Arbeloa Coca)

19           阿根廷        加雷 (Ezequoel Garay)
中 場  

5    阿根廷         加高  (Fernando Ruben Gago)

10          法國          L.迪亞拉 (Lassana Diarra)

8         巴西            卡卡  Kaka Ricardo Izecson Dos Santos Leite)

14        西班牙         古迪 (Guti H.)《副隊長》   

15        荷蘭            達倫特 (Royston Ricky Drenthe)

22         西班牙        沙比阿朗素 (Xabi Alonso)

6         馬里            M.迪亞拉 (Mahamadou Diarra)      

24         西班牙        格尼路 (Esteban Granero)      

23         荷蘭            雲達華治 (Van Der Vart)

-         西班牙    迪拉列特 (De la Red) [本季將不會參與任何賽事]
前 鋒

7          西班牙         魯爾(Raul Gonzalez)《隊長》

9          葡萄牙         C.朗拿度 (Cristiano Ronaldo Aveiro Dos Santos)

20        阿根廷         希古恩 (Gonzalo Higua质n)

11        法國             賓施馬 (Karim Benzema)            

17        荷蘭             雲尼斯杜萊 (Rud Van Nistelrooy)   

作者: choykamwing    時間: 7-6-2009 13:22

2008-2009西班牙甲組足球聯賽積分榜

聯賽積分表
球隊PWDLFAPtsGD
巴塞隆拿382765105358770
皇家馬德里382531083527831
西維爾382171054397015
馬體會382071180576723
維拉利爾38181196154657
華倫西亞381881268546214
拉科魯尼亞381610124847581
馬拉加38151013555955-4
馬略卡3814915536051-7
桑坦德381211154947472
愛斯賓奴38121115464947-3
艾美利亞3813718456146-16
畢爾包3812818476244-15
奧沙辛拿38101315414743-6
華拉度列3812719465843-12
希杭3814123477943-32
基達菲38101216505642-6
貝迪斯38101216515842-7
維爾瓦388921345733-23
紐文西亞389623376933-32
射手榜
‧科蘭 (馬體會) Diego Forlan32球
‧伊度奧 (巴塞隆拿) Samuel Eto'o30球
‧韋拿 (華倫西亞) David Villa28球
‧美斯 (巴塞隆拿) Lionel Messi23球
‧希古恩 (皇家馬德里) Gonzalo Higuain22球

作者: tart    時間: 7-6-2009 13:49
巴塞隆拿 38 27 6 5 105 35 87 70
70球@@真系好變態
作者: choykamwing    時間: 7-6-2009 14:54

希望下季rm夠鍊
作者: chion2005    時間: 7-6-2009 15:00
尾2,尾3都係失58,57球

皇馬第2就失左52球--

前面唔夠巴塞勁 後面又唔夠頂--"
作者: choykamwing    時間: 7-6-2009 16:24
防線不穩係不嬲既事...
入83算勁
作者: 疾風終極奧義    時間: 7-6-2009 17:19
巴塞暫時冇咩大増兵計劃=@_@
作者: choykamwing    時間: 7-6-2009 17:29
正常..."
再買人就好屈機

龍門除外[[bao_36]]
作者: [H]csyuenl    時間: 7-6-2009 17:45
真係好難相信皇馬可以年年都用幾千萬鎊開價買人
但從來都冇聽過佢出現財政危機
作者: chion2005    時間: 7-6-2009 18:24
10# [H]csyuenl

都有賣人既--

但係又真係幾神奇 狂洗錢都冇問題--"

個老闆咩料?
作者: [H]csyuenl    時間: 7-6-2009 18:35
通常都係蝕賣
回唔到本
作者: 俊SIU    時間: 7-6-2009 18:54
唔係因為有馬德里政府同銀行支持咩!?
巴塞下年應該無80球 ...但係皇馬下年收齊人絕對有可能突破90球
作者: [H]csyuenl    時間: 7-6-2009 18:57
傳係咁傳
作者: tart    時間: 7-6-2009 18:58
巴塞今年已經105球呢,爲什麽下年會不及80?
作者: 俊SIU    時間: 7-6-2009 18:58
可能有借錢...但係你諗下佢用左咁多錢收返來之後..d球員拍廣告+埋有機會拎歐聯第一..聯賽第一
到時又有收益=.=過億架啦..拎到第一...到時夠錢還啦都..分分鍾有賺
作者: 俊SIU    時間: 7-6-2009 19:00
巴塞今年已經105球呢,爲什麽下年會不及80?
tart 發表於 7-6-2009 18:58

打錯..應該係唔過90=.=.....
亨利同eto好大機會會走......仲有..皇馬強隊唔多唔少有壓力囧.
亨利可能返阿記 eto可能去曼城...巴塞唔續約..
作者: tart    時間: 7-6-2009 19:00
如果輸左就好像華倫西亞那樣散班?
作者: 俊SIU    時間: 7-6-2009 19:01
未必=.=..皇馬自己之前贏都贏左唔少錢啦=.=
加上..佢好似有政府支持囧....先有咁多錢..況且佢咁多年來有大把收益啦=.=話晒都贏左咁多個冠軍..自己唔多唔少都有賺好多...
作者: tart    時間: 7-6-2009 19:03
貝迪斯好慘,下年降班。我記得以前有祖亞昆的時候踢得很好
作者: 亡魂    時間: 7-6-2009 19:04
入黎支持下啦 ~_~"'
作者: [H]csyuenl    時間: 7-6-2009 19:06
阿仙奴點會買番亨利
免轉會費都唔會簽番
作者: 俊SIU    時間: 7-6-2009 19:06
-.-雲格話可能會叫佢返來..就算唔呀..應該都走啦=.=eto都走架啦...
作者: [H]csyuenl    時間: 7-6-2009 19:09
雲加咁講都只係示意下佢同亨利友好
阿仙奴咁o既財政狀況點簽
除非亨利肯減人工姐
作者: 俊SIU    時間: 7-6-2009 19:10
-.-幾多歲呀佢=.=...同埋亨利好似係約滿wow@@...so..應該會叫佢返去..好大機會-.-
作者: [H]csyuenl    時間: 7-6-2009 19:12
你諗下亨利肯唔肯每年繼約
你係一個打工仔
你想簽長約定短約
作者: tart    時間: 7-6-2009 19:13
阿仙奴財政其實好好,只是不愿意亂花
作者: [H]csyuenl    時間: 7-6-2009 19:15
自從建新球場之後
好難得見阿仙奴會比過千萬買1個人
作者: kenny-cmk    時間: 7-6-2009 20:06
皇馬簽多d人呀@@
作者: [H]csyuenl    時間: 7-6-2009 20:13
8a.m. GAME 2
作者: chion2005    時間: 7-6-2009 21:00
超人加油
作者: [H]csyuenl    時間: 7-6-2009 21:24
232對湖人其實唔係好著數
作者: 疾風終極奧義    時間: 7-6-2009 21:41
wow
好旺咁啵球會區
我一陣搞番個曼聯先
作者: [H]csyuenl    時間: 7-6-2009 22:16
不如搞埋列斯
一係我自己開喇
作者: 疾風終極奧義    時間: 7-6-2009 22:19
-,-你係咁依打個表格
然後開na..
作者: BB貓    時間: 7-6-2009 22:22
皇馬d錢多到真係可以同曼城比...
作者: 疾風終極奧義    時間: 7-6-2009 22:26
同曼城比-.-?我覺得爭成皮啦
只係有錢冇訂洗姐曼城-(潛力太大
皇馬都有錢 但唔夠mc黎- -
作者: BB貓    時間: 7-6-2009 22:27
同曼城比-.-?我覺得爭成皮啦
只係有錢冇訂洗姐曼城-(潛力太大
皇馬都有錢 但唔夠mc黎- -
疾風終極奧義 發表於 7-6-2009 22:26

咁又係既...個油皇大把貨- -"
都係唔夠黎
作者: 疾風終極奧義    時間: 7-6-2009 22:33
皮里斯做乜架其實-,-
作者: [H]csyuenl    時間: 7-6-2009 22:49
佢都唔係負責出錢果個黎
作者: 疾風終極奧義    時間: 7-6-2009 22:55
-,-主席唔係出錢架咩?
主席係話哂事果個啊?
即係manu主席係格拉沙家族 ==
作者: [H]csyuenl    時間: 7-6-2009 23:30
你唔知英超球會同西班牙球會管理方式係唔同傢咩
作者: 疾風終極奧義    時間: 7-6-2009 23:34
唔知- -"
作者: [H]csyuenl    時間: 7-6-2009 23:49
英超球會主席中意做幾耐都得
西甲球會主席有任期
到期就要求會員投佢票等佢可以做多一任

費達拿終於等到喇
作者: chion2005    時間: 8-6-2009 16:39
44# [H]csyuenl

拎走法網

魔術又輸--
作者: 疾風終極奧義    時間: 8-6-2009 18:28
我地個個小息都開電腦
睇魔術對湖人live比數=_=

唉..唔好睇既2:0了
作者: chion2005    時間: 8-6-2009 18:45
重有3埸主埸

超人vs小飛俠
作者: [H]csyuenl    時間: 8-6-2009 19:07
魔術點都應該羸到1場
作者: 疾風終極奧義    時間: 8-6-2009 19:15
嬴1場都好過比人炒
追番場嬴番D士氣先啦魔術
作者: tart    時間: 8-6-2009 19:18
點解會變左籃球討論區= =
作者: 疾風終極奧義    時間: 8-6-2009 19:22
想講乜都得架嘛 ^^
作者: [H]csyuenl    時間: 8-6-2009 19:23
歷史上從來都冇一隊輸到3比0仲可以反勝
作者: 疾風終極奧義    時間: 8-6-2009 19:30
我覺得騎士對湖人 會精彩D
LEBRON V KOBE-,- 對決
作者: [H]csyuenl    時間: 8-6-2009 19:30
皇馬被遺忘之人曾震撼世界 過早擔起重負成悲劇導火線

記者濱岩馬德里報導 現在,他已不需像美斯那樣匆匆趕回馬勒當拿帳前報到,也沒人會用專機將他送回球會。對於一直對自己都不太友善的祖安德‧拉莫斯的走人,他有些木然。對於佩雷斯回歸的陣陣喧囂,他也十分淡然。現在,他只想走,到一個有機會射門的地方,一個能讓人感到釋然的地方。他,便是沙維奧拿。

錯在過早擔起重負

作為一位影響了一代中國球迷的前阿根廷巨星,「兔子」對於中國記者日前造訪感到驚異,現在的他,需要有人幫助自己回憶如何在2001年世青賽6場比賽攻入 11球、如何戰勝曲波們奪得冠軍;現在的他,需要有人提醒誰才是最年輕的南美足球先生、誰創造了阿根廷球星登陸西甲的極高身價、又是誰曾讓魯營重新充滿了激昂。

「我還不知會去哪裡。像我這樣的球員,人家總會對你的經歷、年薪,還有昔日的名氣有所顧忌,我很可能會是其他球隊B計劃和C計劃中才考慮的對象。」聽到沙維奧拿說這番話時,在場所有人都很心酸,表情肅穆。

「但我不會責怪任何人,足球就是這樣,我的機遇已經很好。也許我唯一犯下的錯誤,就是過早擔起了重負。當一座城市都指望你、且只指望你時,你會苦不堪言。」沙維奧拿顯然指的是巴塞最艱難的那3年。那時,聯賽冠軍在皇馬和華倫西亞手中交替,3個賽季總共60粒入球,也未阻止他奔赴摩納哥的命運。不幸的是,就在他走後巴塞開始崛起,更不幸的是,還沒有人研究過究竟是沙維奧拿沒用,還是教練們不懂如何用他。

「或許我在摩納哥和西維爾過得還可以,但我依然沒有自由的感覺,被租借是讓我一生都難受的事。但除了忍耐,我還能選擇什麼!一位被無形力量控制的球員是踢不好球的。」這個世界上有很多被租借的球員,他們或許都有沙維奧拿這樣的委屈,只是沒有說出來。

悲劇人物努力樂觀

如果說沙維奧拿不想講起任何巴塞歲月,那麼提起皇馬,他則只剩無奈,「我會在這件皇馬9號球衣上籤名,畢竟你們買來了,我可以想像專賣店的人一定會感到驚訝。不久前,我的一個親戚去買9號球衣,服務員竟然說沒了。事實上,皇馬9號早就不存在了。」

沙維奧拿說的沒錯,2比6輸給巴塞時,祖安德‧拉莫斯沒有看一眼自己的9號,而皇馬專賣店裡的9號球衣本賽季也時常無貨。事實上,和沙維奧拿一樣,2001年世青賽冠軍隊主帥佩克爾曼、達歷山德羅、哥洛仙尼,以及對壘中國時攻入致勝入球的多明戈斯等人,崎嶇的職業征途也早已畫出了宿命的符號。佩克爾曼說,這些球員都沒有遇到真正的大師。

沙維奧拿是個悲劇,一個讓人無法意料的悲劇。但在記者面前,阿根廷人還是努力顯得樂觀,他想起了那個攻破阿根廷球門的中國球員(曲波),也想起了有人為他展示的「沙維奧拿中文網」。「兔子」說:「對於球迷,我永遠充滿感激。我知道因為2001年那場有中國參加的比賽,我受到了很多中國記者和球迷的喜愛和關注。沙維奧拿沒有把握好機會,我感到特別不安,8年過去了,還有人頑強地記著我,甚至記得現任皇馬主帥比歷連尼當年對我的評價,我非常感動。現在,我唯一能做的,就是請讓我通過《體壇週報》,按照中國的禮節拜謝你們。」

沙維奧拿說:「我想自己很難再留在皇馬,儘管我的合約還沒有到期。但為了你們和我自己,我需要找一個能夠出場的地方踢球,儘管現在一切都不確定,但有一點是肯定的,我離開巴塞和皇馬都是為了踢球,都不是世界末日。」

他不再入球,因為他絕少出場;但在板凳上,沙維奧拿卻從未缺席過一堂訓練課。他練得很苦,因為他還想入球。祖安德‧拉莫斯說「沙維奧拿不配為皇馬踢球」,但「兔子」現在卻說:「我配得上踢球就行了。」   這就是他,在2001年時與施丹加盟皇馬一樣,曾用球技震撼了整個世界的沙維奧拿。
作者: 疾風終極奧義    時間: 8-6-2009 19:36
我覺得沙維奧拿不嬲有料- - 係間間球會都唔要佢
作者: [H]csyuenl    時間: 8-6-2009 19:51
WE勁好用
作者: 疾風終極奧義    時間: 8-6-2009 22:44
聽緊NRADIO
爽YY-,
作者: [H]csyuenl    時間: 8-6-2009 23:06
聽緊903      
好人好姐整乜鬼野字數下限
作者: tart    時間: 9-6-2009 01:24
皇馬下年會點樣呢?贏到嗎?
作者: [H]csyuenl    時間: 9-6-2009 09:10
華倫下年會點樣呢?星散嗎?
作者: [H]csyuenl    時間: 9-6-2009 15:44
[youtube]YXRH50fvHWA[/youtube]
作者: chion2005    時間: 9-6-2009 18:46
樓上攪邊科--

騎士對湖人唔係幾好睇--

湖人bench勁咁多
作者: [H]csyuenl    時間: 9-6-2009 19:39
你有眼睇格
作者: choykamwing    時間: 9-6-2009 20:34
吹得咁快既- -
作者: 疾風終極奧義    時間: 9-6-2009 20:44
JOKING-,-
好搞笑 -0-
作者: [H]csyuenl    時間: 9-6-2009 22:11
抵加40分啦
作者: 亡魂    時間: 9-6-2009 22:18
你地講緊咩啊?! -_-''
作者: [H]csyuenl    時間: 9-6-2009 22:19
Real Madrid﹏銀河艦隊-佩雷斯再任主席 揚言3億橫掃球星
作者: 木葉側田    時間: 9-6-2009 22:26
下個到邊個?但佢清左d荷蘭兵先啦
作者: [H]csyuenl    時間: 9-6-2009 22:33
洛賓應該會留低
作者: 疾風終極奧義    時間: 9-6-2009 22:38
VDV/史奈達點算 [[onion_47]]

其中一個去曼聯代史高斯都好丫..
作者: kenny-cmk    時間: 9-6-2009 22:50
史尼達/雲達華治去曼聯/ac啦..
作者: [H]csyuenl    時間: 9-6-2009 22:50
2個踢法太接近
就好似當年羅馬o既中田英壽同托迪
祖雲達斯o既恩沙基同迪比亞路
當年2個只能活1個
依家可能賣晒都得
作者: 疾風終極奧義    時間: 9-6-2009 23:15
朗尼同迪維斯又係相同類型-.-"
作者: [H]csyuenl    時間: 9-6-2009 23:20
好難要個非歐盟o既後備
作者: 疾風終極奧義    時間: 9-6-2009 23:21
我覺得如果唔買前鋒既話
文路祖可以係聯賽到做下後備
作者: [H]csyuenl    時間: 9-6-2009 23:22
搵定個GK好過啦
作者: 疾風終極奧義    時間: 9-6-2009 23:24
真係要GK
科士打成日受傷既..D舊患成日有事
都未見過龍門咁樣既
作者: [H]csyuenl    時間: 9-6-2009 23:27
當年華殊好有機會成為英格蘭國家隊正選門將
只係因為佢傷患不斷先......
作者: 疾風終極奧義    時間: 9-6-2009 23:30
華殊咩年代?
施文之前= =?
作者: [H]csyuenl    時間: 9-6-2009 23:31
90年代
施路頓岩岩退落黎之後
作者: 疾風終極奧義    時間: 9-6-2009 23:32
施路頓又係好正
施文世界盃比細哨笠死
戈陣全世界都係到講=_=..
作者: [H]csyuenl    時間: 9-6-2009 23:39
費格遜曾經講過
如果唔係華殊咁多傷
佢絕對有機會同施文爭國家隊正選門將
作者: choykamwing    時間: 10-6-2009 18:14
之前世界十大龍門
有好幾個都係英國佬
不過懷疑偏幫
作者: 疾風終極奧義    時間: 10-6-2009 18:15
呢家界你選五大龍門
你選邊五個

卡斯拿斯,雲達沙,連拿,施治,保方?
作者: [H]csyuenl    時間: 10-6-2009 18:24
之前果十大
係邊十個
作者: 疾風終極奧義    時間: 10-6-2009 18:36
-.-應該有保方
作者: [H]csyuenl    時間: 10-6-2009 18:38
「之前」會唔會係90年代
作者: choykamwing    時間: 10-6-2009 19:13
唔係
果個選舉係任何年代既龍門都選得
作者: 俊SIU    時間: 10-6-2009 19:45
卡斯拿斯,雲達沙,連拿,施治,保方?
=.=連拿無可能啦...我寧可要施薩-.-尼個先神!-.-卡仔同雲達沙同保方三個差唔到 施治跌左watt
原本之前4條友都係差唔多囧囧囧..頭傷就跌晒watt
作者: [H]csyuenl    時間: 10-6-2009 20:34
英國應該得2個
哥頓賓士同施路頓
施文應該唔係
作者: chion2005    時間: 10-6-2009 21:30
祖爾施薩勁呀
作者: 疾風終極奧義    時間: 10-6-2009 22:03
祖爾施殺係乜料= =?
祖利奧施殺我就g
作者: 俊SIU    時間: 10-6-2009 22:24
=.=好耐架來WOW尼幾個人..果陣李斯特城係英超贏冠軍果陣來架WOW=.=
作者: chion2005    時間: 10-6-2009 22:48
93# 疾風終極奧義

--"國米個門將 可能記錯....
作者: [H]csyuenl    時間: 10-6-2009 23:13
李斯特城有鬼羸過英超冠軍
作者: 疾風終極奧義    時間: 10-6-2009 23:20
李斯特城 -_-"
我最記得係奇雲甘保 !
作者: [H]csyuenl    時間: 10-6-2009 23:31
我記得有連儂
作者: 疾風終極奧義    時間: 10-6-2009 23:33
a.lennon?= =咩連龍?
作者: [H]csyuenl    時間: 10-6-2009 23:34
李斯特城仲響英超果陣
佢仲讀緊小學

歡迎光臨 樂古Nakuz (http://htmlarricle55www.nakuz.com/) Powered by Discuz! X3.2